Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΙΡΑ ΣΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΤΟΥ…


Κι όλο ξαφνιάζεται και όλο βάζει τις φωνές / Σαν νιόπαντρη νοικοκυρά που εντοπίζει /Μυρωδιά καμένου άστρου στο τηγάνι της
Όλα όσα διδαχτήκαμε συγκλίνουν:
Εχ
θροί του νερού και του χώματος. / Αμαθείς, εμπαθείς, πληγωμένοι. / Βγαλμένοι από ένα κόκκινο πανί / Που ποιος ξέρει τι τύλιξαν μέσα.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ και Οι ΡΙΖΕΣ, δυο ποιήματα από τη συλλογή της Δήμητρας Χριστοδούλου  Πώς Αυτοκτονούν Οι Ασσύριοι, εκδόσεις Πατάκη 2010: μια συλλογή όπου η ποιήτρια, γράφοντας με εμμονή στην αναζήτηση μιας ποιητικής αλήθειας,  για Ασσύριους, Χαλδαίους, Φοίνικες και Έλληνες, για λαούς δηλαδή και τα φαντάσματά τους, για πεποιθήσεις και τους τρόπους τους, για ανθρώπους και τους ίσκιους τους, για νεκρούς και τη τρυφερή αναπόλησή τους, ξέρει πως όλα αυτά, σαν βγαίνουν απ’ της ψυχής τα βάθη, θα εξακολουθούν και τώρα και εις τον αιώνα τον άπαντα, να λένε κάτι για τους αιωνίως λαβωμένους ομαδικούς ενθουσιασμούς μας!..

Με αφορμή, λοιπόν, ποιήματα που θα αγγίζουν και θα σχολιάζουν δίχως μικροκομματικές σκοπιμότητες  το φαύλο κύκλο μιας ανακυκλούμενης επικαιρότητας, μια διδακτική ιστορία του κ. Κόυνερ από το ομότιτλο βιβλίο του Μπέρτολτ Μπρεχτ με επιμύθιο:  «Πάντα θα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα» ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ ένας α-νους δεκάλογος του Ντίνου Λυρικού     

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ (μια ιστορία του Μπέρτολτ Μπρεχτ με επιμύθιο: «Πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα):
Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα; ρώτησαν κάποτε τον κ. Κόινερ. Αυτό που τον κάνει ακατανίκητο, ανυπέρβλητα κακό και πάντα νικητή;

«Το μεγάλο μυστικό του βλάκα, για να σκεφτώ λίγο. Ε, μάλλον ότι δεν του περνά καν από το μυαλό, δεν διανοείται ότι μπορεί για μια στιγμή να ‘χει άδικο. Κι αν του περάσει μια στάλα υποψίας από το μυαλό, γρήγορα τη διώχνει. Αυτός βλαξ; Ποτέ των ποτών. Οι άλλοι είναι πάντα. Έτσι γίνεται αδίσταχτα θρασύς, υπέροχα επικίνδυνος, ανυπέρβλητα αλαζονικός. Και πείθει. Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα. Μα γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.»

Άραγε η βλακεία οδηγεί στην κακία ή η κακία οδηγεί στην βλακεία;
«Ούτε το ένα ούτε το άλλο, απάντησε ο κ. Κόινερ. Και τα δυο δεν είναι παρά συμπτώματα. Η βαθύτερη αιτία είναι η δυσανεξία απέναντι σε ένα Απύθμενο εσωτερικό κενό. Ο Βλάξ το Υποψιάζεται, αλλά καθώς αδυνατεί να το παραδεχτεί, το Απωθεί. Το παραγεμίζει είτε σωματικά -λαιμαργία- είτε στρεφόμενος προς τον εξωτερικό κόσμο: με κακία. Προσπαθώντας να επιβάλλει την εξουσία του ελπίζει να ξεχάσει την εσωτερική του κενότητα, αλλά εκείνη επιστρέφει τα βραδιά καθώς ετοιμάζεται να κοιμηθεί ή τα πρωινά λίγα δευτερόλεπτα πριν ανοίξει τα ματιά του. Φαύλος κύκλος».

Ποιες δραστηριότητες επιλέγει συνήθως ο Βλάκας;
«Επειδή είναι ανασφαλής επιλεγεί δραστηριότητες που του δίνουν μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας. Καθώς είναι περιορισμένος στην Βλακεία του, διαθέτει και ορισμένα πλεονεκτήματα: Οργανωτικότητα, επιμονή και υπομονή, Τα καταφέρνει συνήθως να οικειοποιείται δουλειές άλλων. Εξάλλου διαθέτει και ένα σπάνιο χάρισμα: δεν έχει καθόλου την αίσθηση της Ευγνωμοσύνης. Επειδή επίσης είναι και βλάκας, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι κάνει κάτι το κακό, όταν καρπώνεται τον πνευματικό ή μη μόχθο, άλλων».

Ποια Ύπαρξη ενοχλεί περισσότερο τον Βλάκα;
«Η αλογόμυγα. Γιατί τον βάζει σε υποψίες αυτογνωσίας».
Ναι, κύριε Κόινερ, αλλά γιατί από την άλλη η αλογόμυγα πάει και κολλάει στα μούτρα του Βλάκα;
«Διότι δεν μπορεί να ανεχτεί την Βλακεία. Αυτή είναι η μοίρα της αλογόμυγας».
Και γιατί ο Βλάκας, παρόλο που είναι πιο δυνατός, δεν εξοντώνει την Αλογόμυγα;
«Γιατί είναι βλάκας και υπερβολικός. Προσπαθεί να την εξοντώσει με κανονιές. Μόνο ένας βλάκας θα προσπαθούσε να εξοντώσει μια Αλογόμυγα με κανόνι».
Και ποια θα ήταν η λύση;
«Η λύση θα ήταν να έπαυε να είναι Βλάκας. Αλλά, επειδή αυτό είναι αδύνατον, δυστυχώς δεν υπάρχει λύση:  Ούτε για τον βλάκα, αλλά και ούτε για την Αλογόμυγα».
Και δεν είναι Τραγικό για τον Βλάκα να πρέπει να υποφέρει διαρκώς την ενοχλητική του Αλογόμυγα;
«Ε, όχι και τόσο. Τι να πούνε και όσοι θα πρέπει να υποφέρουνε τον βλάκα;»

Πώς είναι δυνατόν ο Βλάξ να μην έχει καθόλου την αίσθηση του χιούμορ;
«Στην ουσία η έκλειψη χιούμορ προστατεύει τον βλάκα. Διότι αν είχε στοιχειώδη αίσθηση του Χιούμορ δεν θα έπαιρνε και τον εαυτό του τόσο σοβαρά, οπότε θα έπαυε να’ ναι και βλάκας».

Και ποια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της Βλακείας;
«Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Πρώτα απ’ όλα ο Βλάξ δεν έχει καμιά ικανότητα μεταφορικής σκέψης. Τα παίρνει όλα κυριολεκτικά. Έτσι αδυνατεί να καταλάβει πότε ο συνομιλητής του μεταφέρει μια άποψη άλλων από την άποψη του ιδίου του συνομιλητή του. Δεν μπορεί να αντιληφθεί την εντός εισαγωγικών φράση. Παράδειγμα, λέει η Βίβλος «Ο Άφρων είπε: Δεν υπάρχει Θεός»  και λέει ο Άφρων (δηλαδή ο Βλάξ) «Είδατε; Το λέει και η Βίβλος. Δεν υπάρχει θεός»
Δηλαδή τι θέλετε να μας πείτε, κ. Κόινερ; Ότι υπάρχει Θεός;

«Αγαπητό μου, παιδί. Δεν ξέρω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός. Εκείνο για το οποίο είμαι Βέβαιος είναι ότι η Ανθρώπινη Βλακεία είναι Ακατανίκητη, κυριολεκτικά».


ΚΙ ΕΝΑΣ Α-ΝΟΥΣ ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ (περί ακατανίκητης βλακείας πάλι):  
Ο Α-Νους δεν αντιλαμβάνεται ότι 140 χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Ο Α-Νους δεν αντιλαμβάνεται ότι ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και οι μεγαλύτερες του κόσμου: Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.
Ο Α-Νους δεν αντιλαμβάνεται ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (Ε.Ε, ΟΗΕ κ.ά.) ονομάζουν αυτή τη χώρα FYROM, δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Ο Α-Νους δεν μπορεί να καταλάβει τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ούτε μπορεί να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που έχουν την ευθύνη της χρήσης του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Ο Α-Νους δεν θέλει να καταλάβει ότι είναι προτιμότερο αυτή η χώρα να λέγεται Βόρεια Μακεδονία (γραμμένο στα σλάβικα) και όχι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, όπως ήδη λέγεται.
Ο Α-Νους αρνείται να καταλάβει ότι αυτή η χώρα θα χρησιμοποιεί πλέον στο εσωτερικό της το όνομα Βόρεια Μακεδονία όπως και οι 140 χώρες που ήδη τη λένε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σκέτο.
Ο Α-Νους αδυνατεί να καταλάβει ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει στους πολίτες μιας άλλης χώρας το πως θα προσδιορίζονται εθνοτικά: δεν μπορεί δηλαδή να καταλάβει ότι υπάρχουν οι Μακεδόνες (Έλληνες) και οι Makedonski (Σλάβοι).
Ο Α-Νους δεν ξέρει ότι η Μακεδονία είναι μια περιοχή που εκτείνεται γεωγραφικά σε τρεις χώρες: Ελλάδα (το μεγαλύτερο ποσοστό), FYROM και Βουλγαρία.
Ο Α-Νους δεν μπορεί και δεν θέλει να καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να υπάρχει μια χώρα ελατήριο (FYROM = Σλάβοι 70% και Αλβανοί 30%) στην περιοχή και ότι η διάλυσή της ξυπνά τις εθνικιστικές εμμονές των Αλβανών.
Τέλος, ο Α-Νους θεωρεί ότι όσοι είναι υπέρ της λύσης που δόθηκε (σύνθετη ονομασίας, erga-omnes χρήσης του ονόματος και συνταγματική αλλαγή) είναι χαρούμενοι για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία – τόσο ηλίθιος είναι! από το ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ του Ντίνου Λυρικού] Ντίνος Λυρικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απ’ το φεγγίτη των ονείρων παρακείμενης σιωπής με λέξεων κυματισμούς πολύτροπους στα διάσελα του ιάμβου σ’ αυτό ή σ’ άλλο Ποίημα σηκώνει το «φουστάνι των υποσχέσεων ως τους μηρούς», η Ποίηση, θηρεύτρια των Ονείρων μας. Δώσε μας, Ποίηση, κάτι να πιστέψουμε. Δώσε μας πίστη, ένα κεντρί σαν χάδι, μια λέξη λαγνείας στον «τύπο των ήλων», την αιώνια νύχτα που σπαταλά στ’ αστέρια σωσίβιες λεπτομέρειες συνουσίας με το Όνειρο. Σε κανέναν όμως μην αποκαλύψεις τη μικρή υστερόγραφη, αιώνια ανταμοιβή στη χαραυγή. Γιατί τι δίνεις Ποίηση, τι παίρνεις; «Κινήσεις που οδηγούν σ’ ένα απλό «κρεβάτι» και καλοκαιρινά σεντόνια βάναυσα λευκά»; …